Director’s Message

Profesor Dr Zahriladha Zakaria

Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan & Inovasi

Assalaamu’alaikum wbt. dan Salam sejahtera

Hari ini dunia telah menerima di mana universiti adalah tempat di mana penyeidik boleh bebas untuk menemui pengetahuan terkini dan inovasi untuk penciptaan kekayaan. Kemahiran akademik di universiti seharusnya selaras dengan aktiviti penyelidikan dan ia akan memberi kesan kepada pertumbuhan dalam pengajaran dan pembelajaran.

Seorang penyelidik yang berjaya dapat diukur melalui penyelidikan impak yang tinggi serta termasuk semua produk penyelidikan inovatif, penerbitan, penghargaan dan pengiktirafan di negara dan antarabangsa. Mengendalikan penyelidikan dan mengurus penyelidikan adalah dua tugas yang berbeza dan mencabar. Menyedari isu ini, UTeM menerusi Pusat Pengurusan Inovasi Penyelidikan telah berusaha, dedikasi dan semangat dalam menyediakan geran untuk penyelidik cemerlang dalam penyelidikan. Enam daripada Pusat Kecemerlangan (COE) ditubuhkan untuk meningkatkan budaya penyelidikan UTeM dengan memberi tumpuan kepada bidang penyelidikan universiti – Pengilangan dan Pengkomputeran Mampan.

Pelbagai aspek bagi maklumat pengurusan penyelidikan dituntut oleh penyelidik untuk menjadi penunjuk CRIM untuk sentiasa menjadi perintis, pantas dan cekap dalam meneroka dan menyebarkan maklumat penyelidikan terkini kepada semua penyelidik. Kami percaya bahawa keikhlasan dalam mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan telah menggalakkan dan memberi kuasa kepada kami untuk melayani semua penyelidik dari setiap aspek penyelidikan kami. Bagi semua penyelidik, ia tidak akan melepaskan peluang untuk memenangi semua pelet emas dan menjadi kreatif dan inovatif dalam menghasilkan dan memperluaskan luas pengetahuan. Kejayaan sebenar hanya akan menjadi milik kita dengan membuat perubahan yang berkesan dalam pengurusan penyelidikan.

#PenyelidikanUntukSemua

Connect with

Contact Us

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal, Melaka, Malaysia
Phone : +606 - 270 2020
Fax : +606 - 270 6075   
Copyright © 2021 CRIM | Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi